Sy grytlappar

Vad göra av bomullstygbitarna som blir över efter kjolarna jag sytt, syr och ska sy?

Inte ännu ett lapptäcke i alla fall – det blir grytlappar. Dessa kan man ju inte får för många av. Och de coola grytlapparna man köper nu ute i handeln räddar en inte från att bränna fingrarna. Även om de är snygga så är de inte funktionella. 😏

När man ska sy egna grytlappar är det viktigt att man använder  värmeisolerade inlägg.

Dessa värmeisolerade inlägg finns att köpa på symaskinsbutiker ovh olika tygaffärer som Ohlssons tyger. Jag köpte via nätet på Husqvarna tygers webbshop: http://www.husqvarnatyger.se/vadd-och-mellanlagg/vadd-utan-klister/thermolam.html  där var den billigast med frakten inräknad. Vilket jag tyckte var viktigt då jag tänkte sy många. 😉

Så här syr jag grytlappar

Du behöver:

  • Tygbit, 22 x 44 centimeter.
  • Kantband, ca: 94 cm – beror på hur stor ögla du vill ha.
  • Värmeskydd, ca: 22 x 22 cm, kan göras lite mindre.
  • Tråd som matchar ditt kantband.
  • Sax, nålar och symaskin.

Instruktioner:

  1. Klipp ut en rektangel på 22 x 44 centimeter av tyget. 
  2. Vik ihop till en fyrkant och runda tre hörn (jag använder ett glas som mall för att runda hörnen) Se till att det fyrkantiga hörnet är ”toppen” på grytlappen, det är där öglan kommer att hamna. Detta så att inte mönstret hamnar upp och ner! 
  3. Klipp till värmeskyddet. Kan göras lite mindre för att göra det lättare att sy fast kantbandet, speciellt om du har tjockt värmeskydd. Lägg sedan värmeskyddet i mitten, nåla och sy sicksack runt om hela grytlappen.
  4. Nu ska kantbandet sys på. Börja nåla fast kantbandet i hörnet där öglan ska sitta, fortsätt runt om. När du kommer fram till slutet gör du en ögla och fäster den i kantbandet. Här väljer du själv storleken på öglan. För att de runda hörnen ska bli riktigt snygga är det viktigt att nåla tätt och se till att det är snyggt på båda sidorna. Sen är det bara att sy rak söm runt hela.

Och voilà! 


Under helgen har det blivit några grytlappar. Tygerna jag hittills använt är tygrester från Anette Phillips design, Ohlssons tyger och sånt som låg i min tyghylla: 

Och har du inga bomullstygbitar över så kolla in dina påslakan, gardiner eller annat eller ta en tripp till Ohlssons tyger, de har lapptäcksstuvar för 350 kr/kg och lite tyg till grytlappar kostar inte mycket. Man behöver inte heller köpa hela stuvbiten på Ohlssons, bara man lämnar 1 meter så är du lugnt 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.